Pulpeciki z papryką i makaronem

0

Przepis na pulpeciki z papryką i makaronem

Opis:

  1. Zmieszać mielone mięso z jajkiem, 5 dag cebuli, bułką tartą, 4 łyżkami wody i przyprawami. Z tej masy formować małe pulpety. Doprowadzić wywar do wrzenia, włożyć do niego pulpety i zagotować.
  2. Zagotować 2l osolonej wody, wsypać makaron i gotować około 12 minut. Wyłożyć na sito, przepłukać zimną wodą i odcedzić.
  3. Obrany czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle w niskiej temperaturze zeszklić czosnek i 5 dag cebuli. Dodać mąkę, wywar z pulpetów, przecier pomidorowy i gotować 5 minut.
  4. Paprykę pokroić w paski. Dodać do sosu i zagotować, Dodać makaron i pulpety. Doprawić do smaku.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • papryka
  • 1/2 l wywaru z kostki bulionowej
  • 20 dag makaronu
  • 1 ząbek czosnku
  • po 2 łyżki mąki, masła i przecieru pomidorowego
  • 2 papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Źródło: Kuchnia Polska 2009

Share.

Leave A Reply