Przepis na pulpeciki z papryką i makaronem
Opis:
- Zmieszać mielone mięso z jajkiem, 5 dag cebuli, bułką tartą, 4 łyżkami wody i przyprawami. Z tej masy formować małe pulpety. Doprowadzić wywar do wrzenia, włożyć do niego pulpety i zagotować.
- Zagotować 2l osolonej wody, wsypać makaron i gotować około 12 minut. Wyłożyć na sito, przepłukać zimną wodą i odcedzić.
- Obrany czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle w niskiej temperaturze zeszklić czosnek i 5 dag cebuli. Dodać mąkę, wywar z pulpetów, przecier pomidorowy i gotować 5 minut.
- Paprykę pokroić w paski. Dodać do sosu i zagotować, Dodać makaron i pulpety. Doprawić do smaku.
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 jajka
- 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- papryka
- 1/2 l wywaru z kostki bulionowej
- 20 dag makaronu
- 1 ząbek czosnku
- po 2 łyżki mąki, masła i przecieru pomidorowego
- 2 papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Źródło: Kuchnia Polska 2009