Potrawka z indyka i cukinii

0

Przepis na potrawkę z indyka i cukinii

Opis:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w wąskie paski (ukośnie do włókien). Umyte cukinię pokroić wzdłuż obieraczką do jarzyn w paski grubości 2 cm. Obraną cebulę posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski szerokości 1 cm.
  2. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, odsunąć ją na bok. Włożyć paski mięsa i podsmażyć. Dodać paprykę i cukinię, podlać niepełną szklanką wody z kostką bulionową. Dusić 20 min pod przykryciem.
  3. Pod koniec duszenia potrawkę odkryć, odparować większość płynu. Doprawić szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem cytrynowym, Posypać natką, podawać z bagietką lub ryżem na sypko.

Składniki:

  • 60 dag piersi indyka
  • 2 młode cukinie
  • cebula
  • żółta papryka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • kostka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanej natki

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply