Przepis na potrawkę z indyka i cukinii
Opis:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w wąskie paski (ukośnie do włókien). Umyte cukinię pokroić wzdłuż obieraczką do jarzyn w paski grubości 2 cm. Obraną cebulę posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski szerokości 1 cm.
- W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, odsunąć ją na bok. Włożyć paski mięsa i podsmażyć. Dodać paprykę i cukinię, podlać niepełną szklanką wody z kostką bulionową. Dusić 20 min pod przykryciem.
- Pod koniec duszenia potrawkę odkryć, odparować większość płynu. Doprawić szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem cytrynowym, Posypać natką, podawać z bagietką lub ryżem na sypko.
Składniki:
- 60 dag piersi indyka
- 2 młode cukinie
- cebula
- żółta papryka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- kostka bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- łyżka posiekanej natki
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004