Pikantny kurczak dla smakoszów

0

Przepis na pikantnego kurczaka

Opis (4 porcje):

  1. Do miękkiego masła dodajemy wszystkie przyprawy oraz zmiażdżony czosnek i ucieramy na jednolitą masę – od razu wstawiamy w chłodne miejsce na 15-20 minut. Filety wycieramy ściereczką zwilżoną octem ziołowym lub winnym, każdy smarujemy masłem z przyprawami. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią (szczelnie, by nie ulatniał się zapach) i wstawiamy do lodówki na godzinę lub nieco dłużej.
  2. Na dużej, głębokiej (ważne) patelni topimy boczek (gdy niezbyt tłusty, pokrojone kostki topimy na oliwie). Zrumienione skwarki boczku wyjmujemy za pomocą cedzakowej łyżki, a na pozostałym tłuszczu obsmażamy porcje kurczaka, rumieniąc każdą z obu stron. Gotowe przekładamy do rondla z grubym dnem (ważne), a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pieczarki: małe – w całości, duże – podzielone na cztery części.
  3. Usmażone pieczarki wraz z tłuszczem przekładamy do rondla, w którym są już usmażone porcje kurczaka, podlewamy rosołem, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu (aż mięso będzie miękkie – około 20 – 25 minut). Sosu powstałego w czasie duszenia nie należy zagęszczać.
  4. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, z grubym makaronem lub z kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta oraz delikatną w smaku sezonową surówką.

Rada: Kurczaka, zamiast rosołem, można podlać szklanką soku pomidorowego – ale będzie to już zupełnie inna potrawa.

Super smaczne! Nawet nie trzeba życzyć smacznego; )

Składniki:

  • 4 filety z piersi  kurczaka
  • kawałek (15 dag) tłustego wędzonego boczku
  • 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
  • 1/2 małych, zamkniętych pieczarek
  • 2 łyżki masła lub masła roślinnego (gdy trzeba oliwa)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • mielona słodka papryka
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • duża szczypta suszonego tymianku

Źródło: Niedziela

Share.

Leave A Reply