Przepis na pikantnego kurczaka
Opis (4 porcje):
- Do miękkiego masła dodajemy wszystkie przyprawy oraz zmiażdżony czosnek i ucieramy na jednolitą masę – od razu wstawiamy w chłodne miejsce na 15-20 minut. Filety wycieramy ściereczką zwilżoną octem ziołowym lub winnym, każdy smarujemy masłem z przyprawami. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią (szczelnie, by nie ulatniał się zapach) i wstawiamy do lodówki na godzinę lub nieco dłużej.
- Na dużej, głębokiej (ważne) patelni topimy boczek (gdy niezbyt tłusty, pokrojone kostki topimy na oliwie). Zrumienione skwarki boczku wyjmujemy za pomocą cedzakowej łyżki, a na pozostałym tłuszczu obsmażamy porcje kurczaka, rumieniąc każdą z obu stron. Gotowe przekładamy do rondla z grubym dnem (ważne), a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pieczarki: małe – w całości, duże – podzielone na cztery części.
- Usmażone pieczarki wraz z tłuszczem przekładamy do rondla, w którym są już usmażone porcje kurczaka, podlewamy rosołem, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu (aż mięso będzie miękkie – około 20 – 25 minut). Sosu powstałego w czasie duszenia nie należy zagęszczać.
- Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, z grubym makaronem lub z kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta oraz delikatną w smaku sezonową surówką.
Rada: Kurczaka, zamiast rosołem, można podlać szklanką soku pomidorowego – ale będzie to już zupełnie inna potrawa.
Super smaczne! Nawet nie trzeba życzyć smacznego; )
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- kawałek (15 dag) tłustego wędzonego boczku
- 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- 1/2 małych, zamkniętych pieczarek
- 2 łyżki masła lub masła roślinnego (gdy trzeba oliwa)
- 2 duże ząbki czosnku
- mielona słodka papryka
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- duża szczypta suszonego tymianku
Źródło: Niedziela