Przepis na pikantne szaszłyki
Opis:
- Wątrobę oczyścić z błon, opłukać, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Ząbki czosnku posiekać, rozetrzeć z łyżeczką soli, przełożyć do miski, dodać zioła, szczyptę pieprzu, olej, alkohol i wymieszać. Włożyć wątrobę, wymieszać, aby została równo pokryta. Odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę.
- Obraną cebulę pokroić na cząstki. Umyte pomidory pokroić na ósemki. Kawałki wątroby owijać cienkimi plasterkami boczku i nadziewać na szpadki na przemian z cząstkami pomidorów i cebuli.
- Szaszłyki ułożyć na natłuszczonej blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni, często obracając i polewając marynatą. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Składniki:
- 40 dag wątroby wołowej
- 20 dag wędzonego boczku
- 4 cebule
- 4 twarde pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki madery lub brandy
- łyżka ziół prowansalskich
- natka
- sól, pieprz
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004