Przepis na pieczeń z natką
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
- 2 kajzerki
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 5 łyżek kaszy manny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis:
- Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na smalcu. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć.
- Mięso dokładnie wyrobić z cebulką, bułką, jajkami, kaszą i papryką. Przyprawić solą oraz pieprzem.
- Natkę pietruszki posiekać. Połowę masy mięsnej wymieszać z połową natki.
- Podłużną formę natłuścić, wysypać natką. Kłaść w niej na przemian warstwy masy mięsnej z natką i bez. Całość ubić, posypać natką, skropić wodą.
- Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 st.