Przepis na pieczeń szpikowaną czosnkiem i słoniną
Opis:
- Słoninę pokroić w cienkie paski, czosnek obrać, każdy ząbek pokroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować mięso słoniną i czosnkiem pomagając sobie szpikulcem.
- Mięso natrzeć solą wymieszaną z pieprzem. Obraną cebulę i oczyszczoną włoszczyznę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z wszystkich stron, dodać włoszczyznę i cebulę.
- Podsmażyć warzywa i wlać 20centymetrową warstwę bulionu. Mięso pokropić koniakiem i dusić pod przykryciem 2 godziny na małym ogniu. Pieczeń od czasu do czasu odwracać i podlewać. Mięso wyjąć, odstawić na 10 minut i pokroić w cienkie plastry.
- Do sosu z pieczeni dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i doprawić do smaku.
Składniki:
- 5dag słoniny
- 3 ząbki czosnku
- 80 dag ligawy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 cebula
- 1 pęczek włoszczyzny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3/4 l bulionu
- 4 łyżki koniaku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
Źródło: Kuchania Polska 2009