Pieczeń szpikowana czosnkiem i słoniną

0

Przepis na pieczeń szpikowaną czosnkiem i słoniną

Opis:

  1. Słoninę pokroić w cienkie paski, czosnek obrać, każdy ząbek pokroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować mięso słoniną i czosnkiem pomagając sobie szpikulcem.
  2. Mięso natrzeć solą wymieszaną z pieprzem. Obraną cebulę i oczyszczoną włoszczyznę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z wszystkich stron, dodać włoszczyznę i cebulę.
  3. Podsmażyć warzywa i wlać 20centymetrową warstwę bulionu. Mięso pokropić koniakiem i dusić pod przykryciem 2 godziny na małym ogniu. Pieczeń od czasu do czasu odwracać i podlewać. Mięso wyjąć, odstawić na 10 minut i pokroić w cienkie plastry.
  4. Do sosu z pieczeni dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i doprawić do smaku.

Składniki:

  • 5dag słoniny
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 dag ligawy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3/4 l bulionu
  • 4 łyżki koniaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Źródło: Kuchania Polska 2009

Share.

About Author

Leave A Reply