Kalarepki nadziewane

0

Przepis na kalarepki nadziewane

Składniki:

  • pół ugotowanego kurczaka
  • 8 kalarepek równej wielkości
  • 2 dag boczku
  • 1 jajo
  • łyżka śmietany
  • sól
  • cukier
  • łyżka masła
  • łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki tłuszczu do polania

Opis:

  1. Mięso oddzielić od kości i drobniutko posiekać.
  2. Kalarepki obrać, wierzchnią część odciąć, z dolnej wydrążyć miąższ i posiekany dodać do mięsa.
  3. Wydrążone kalarepki gotować 5 minut w osolonej i ocukrzonej wodzie, po czym wyjąć i położyć otworem do spodu, aby ociekły z wody.
  4. Boczek posiekać, wymieszać z mięsem, wbić jajko, dodać śmietanę, tartą bułkę i osolić do smaku.
  5. Tak przygotowanym farszem nadziać kalarepki, przykryć odciętą częścią, podlać wodą, dołożyć łyżkę masła i dusić do miękkości na wolnym ogniu. ( ok. 20 min. )
  6. Przed podaniem polać tłuszczem. Podawać z kromkami bułki.
Share.

Leave A Reply