Galaretka z kurczakiem

0

Przepis na galaretkę z kurczakiem

Składniki:

  • 30dag mięsa z piersi kurczaka
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 4 liście sałaty
  • 1 łyżka żelatyny
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Włoszczyznę oczyścić, umyć, zalać litrem wody, włożyć mięso, ugotować, wywar przecedzić.
  2. Do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
  3. Na dnie podłużnej formy położyć plasterki marchewki, wsypać osączony groszek, ułożyć pokrojone w kostkę mięso, zalać połową galaretki, ostudzić.
  4. Kukurydzę osączyć z zalewy, wysypać na mięso, zalać pozostałą tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.
  5. Galaretkę wyjąć z formy, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, pokroić i udekorować kawałkami marchewki.
  6. Podawać galaretkę z kawałkami cytryny lub octem winnym.

Źródło: Kalendarz zdzierany

Share.

Leave A Reply