Przepis na galaretkę z kurczakiem
Składniki:
- 30dag mięsa z piersi kurczaka
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 4 liście sałaty
- 1 łyżka żelatyny
- sól, pieprz
Opis:
- Włoszczyznę oczyścić, umyć, zalać litrem wody, włożyć mięso, ugotować, wywar przecedzić.
- Do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
- Na dnie podłużnej formy położyć plasterki marchewki, wsypać osączony groszek, ułożyć pokrojone w kostkę mięso, zalać połową galaretki, ostudzić.
- Kukurydzę osączyć z zalewy, wysypać na mięso, zalać pozostałą tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.
- Galaretkę wyjąć z formy, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, pokroić i udekorować kawałkami marchewki.
- Podawać galaretkę z kawałkami cytryny lub octem winnym.
Źródło: Kalendarz zdzierany