Przepis na kurczaka z pomarańczą
Składniki:
- średni kurczak
- cebula
- 2 listki laurowe
- 3 goździki
- łyżka miodu
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 pomarańcze
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- sól
Opis:
- Kurczaka umyć, osuszyć ściereczką, natrzeć solą i imbirem, skropić sokiem z jednej pomarańczy i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
- W tym czasie ugotować podroby z małej ilości wody z dodatkiem cebuli, goździków i listków laurowych.
- Pomarańczę umyć dokładnie szczoteczką w gorącej wodzie i włożyć w całości do wnętrza tuszki kurczaka.
- Umieścić w brytfance i wstawić ( bez tłuszczu ) do gorącego piekarnika.
- Po 10 min. kurczaka posmarować miodem i piec dalej aż się pięknie przyrumieni, podlewając często kilkoma łyżkami wina ( zimnego ).
- Czas pieczenia wynosi 60-80 min.
- Po upieczeniu wyjąć pomarańczę, zdjąć skórkę, miąższ przetrzeć przez sito, dodać do sosu z pieczenia i połączyć z ugotowanymi i przetartymi przez sito podrobami.
- Kurczaka podać na półmisku, obłożonego drobnymi frytkami lub grzankami.
- Sos podać osobno w sosjerce.