Kurczak z pomarańczą

0

Przepis na kurczaka z pomarańczą

Składniki:

  • średni kurczak
  • cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 goździki
  • łyżka miodu
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 pomarańcze
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • sól

Opis:

  1. Kurczaka umyć, osuszyć ściereczką, natrzeć solą i imbirem, skropić sokiem z jednej pomarańczy i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
  2. W tym czasie ugotować podroby z małej ilości wody z dodatkiem cebuli, goździków i listków laurowych.
  3. Pomarańczę umyć dokładnie szczoteczką w gorącej wodzie i włożyć w całości do wnętrza tuszki kurczaka.
  4. Umieścić w brytfance i wstawić ( bez tłuszczu ) do gorącego piekarnika.
  5. Po 10 min. kurczaka posmarować miodem i piec dalej aż się pięknie przyrumieni, podlewając często kilkoma łyżkami wina ( zimnego ).
  6. Czas pieczenia wynosi 60-80 min.
  7. Po upieczeniu wyjąć pomarańczę, zdjąć skórkę, miąższ przetrzeć przez sito, dodać do sosu z pieczenia i połączyć z ugotowanymi i przetartymi przez sito podrobami.
  8. Kurczaka podać na  półmisku, obłożonego drobnymi frytkami lub grzankami.
  9. Sos podać osobno w sosjerce.
Share.

Leave A Reply