Kaczka z wiśniami

0

Przepis na kaczkę z wiśniami

Składniki:

  • duża kaczka
  • słoik kompotu wiśniowego
  • szklanka czerwonego wina
  • szczypta pieprzu, majeranku i tymianku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka mąki
  • kawałek świeżej skórki pomarańczowej lub utartej suszonej
  • pół szklanki rosołu
  • trochę oliwy

Opis:

  1. Sprawioną kaczkę umyć, włożyć na chwileczkę do wrzątku, a zaraz potem do zimnej wody.
  2. Osuszyć ściereczką, natrzeć ziołami i pieprzem, solą i skórką pomarańczową.
  3. Posmarować oliwą przy użyciu pędzelka.
  4. Podlać niewielką ilością rosołu i wstawić do piekarnika.
  5. Piec około półtorej godziny, podlewając sosem, który się wytworzył.
  6. Przed końcem pieczenia posmarować tuszkę masłem, aby skórka była rumiana.
  7. Owoce wiśni odsączyć z kompotu, zalewę wymieszać z częścią sosu do pieczenia i zagęścić na ogniu, dodając mąkę wymieszaną z małą ilością sosu.
  8. Dodać wino i kawałek masła.
  9. Kaczkę po upieczeniu obłożyć wiśniami i polać gorącym sosem.
  10. Podawać z frytkami.
Share.

Leave A Reply