Kaczka pływaczka wg Pawła Matławskiego

0

Przepis na kaczkę pływaczkę wg Pawła Matławskiego

Składniki:

•    4 kacze piersi
•    szklanka wytrawnego czerwonego wina
•    4 pomarańcze
•    imbir
•    8 ziemniaków
•    2 gruszki
•    żurawina
•    ananas w syropie
•    olej
•    2 łyżki cukru
•     sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę: do wina dodajemy trzy plasterki imbiru oraz sok i startą skórkę z pomarańczy. Piersi kaczki myjemy, suszymy następnie bardzo ostrym nożem ukośnie nacinamy skórkę i wcieramy trochę soli. Mięso układamy w naczyniu, zalewamy  marynatą tak, aby było zakryte i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z marynaty i obsmażamy na gorącym oleju przez 6 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia zalewamy ją winno-pomarańczową marynatą, dodajemy sok z kolejnej pomarańczy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 do 25 minut. Następnie przykrywamy plasterkami pomarańczy, ewentualnie dodając jeszcze sok. Gruszki obieramy, wyjmujemy łyżeczką gniazda nasienne tak, by tworzyły kształt małych misek, które wypełniamy żurawiną. Tak przygotowane gruszki dodajemy do kaczki 5 minut przed zakończeniem duszenia razem pozostałymi plasterkami pomarańczy, które rozkładamy na powierzchni mięsa. W trakcie duszenia kaczki przygotowujemy ziemniaki. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie uważając, by się nie rozgotowały. Kiedy ziemniaki są już gotowe odcedzamy je a następnie podsmażamy posypane cukrem. W trakcie smażenia ziemniaki delikatnie obracamy aż się skarmelizują. Gotową kaczkę podajemy z ziemniakami, gruszką oraz plastrem ananasa z żurawiną.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-pawla-matlawskiego-3-edycja-warszawa,67646,1.html

Share.

Leave A Reply