Gulasz z węgorza

1

Przepis na gulasz z węgorza

Składniki:

  • 1 kg węgorz
  • 3 cebule
  • 8 dag słoniny
  • na koniec noża papryki
  • 2 dag mąki
  • 1/8 l śmietany

Opis:

  1. Poszatkować cebulkę, pokrajać w plasterki słoninę, albo użyć 6 dag masła.
  2. Udusić cebulkę, gdy zmięknie wsypać mąkę, zasmażyć 2-3 minuty, rozprowadzić 1/2 l wody, lepiej jeszcze rosołem, włożyć pokrajanego w kostki węgorza.
  3. Posolić, dodać papryki, i dusić wolno pod pokrywą.
  4. Gdy ryba jest miękka, podlać ją śmietaną, zagotować kilka razy.
  5. Kto lubi ostrzejszy sos, może dodać soku cytrynowego.
  6. Oddzielnie podać kaszę ryżową lub tarte ziemniaki.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Kilka ciekawych pomysłów na przyrządzenie ryby! - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply