Przepis na gulasz z wędlin i papryki
Opis:
- Słoninę i obraną cebulę pokroić w kosteczkę. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę o grubości 2 cm. Paprykę umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć zgrubienia i nasiona, pokroić w duża kostkę. Pomidory sparzyć wrzącą wodą. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę.
- Na silnym ogniu stopić słoninę, tak aby zrobiły się skwarki. Dodać wędliny oraz cebulę i smażyć stale mieszając. Dodać przyprawy, cukier, pomidory, Dusić pod przykryciem na słabym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić przez następnym 5 minut.
- Przed podaniem doprawić solą, dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Podawać z ryżem, makaronem lub z chlebem.
Składniki:
- 5 dag słoniny
- 10 dag cebuli
- 50 dag wędlin
- 2 zielone papryki
- 50 dag pomidorów
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta cukru
- sól
- 1/8 l kwaśnej śmietany
Źródło: Kuchania Polska 2009