Dydki w zielonej kąpieli wg Aleksandry Jaźwiec

0

Przepis na Dydki w zielonej kąpieli wg Aleksandry Jaźwiec

Składniki:

•    4 piersi kurczaka
•    2 opakowania świeżego szpinaku 2 x 250 g lub mrożonego około 400- 450g
•    1 opakowanie sera gorgonzola (ok. 100 g)
•    350 ml śmietanki 30 % lub 36 % tłuszczu
•    1 kg marchewki
•    opakowanie ryżu basmati
•    sól, pieprz
•    łyżka masła
•    3 ząbki czosnku
•    bulion warzywny

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka dzielimy i delikatnie rozbijamy, zachowując podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy. Następnie na patelni roztapiamy masło z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy umyty szpinak. Może być mrożony, zmiksowany. Świeży podsmażony szpinak miksujemy na niezbyt gładką masę. Następnie dodajemy  opakowanie śmietanki i ser. Na bardzo małym ogniu odparowujemy, aż sos zgęstnieje. Mięso obtaczamy w mące i smażymy do zrumienienia. Marchewkę gotujemy w bulionie, następnie miksujemy na gładką masę i doprawiamy masłem, solą i pieprzem. Mięso podajemy z ryżem i purée z marchewki.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-aleksandry-jazwiec-3-edycja-warszawa,67641,1.html

Share.

Leave A Reply