Boeuf Strogonow

0

Przepis na boeuf Strogonow

Składniki:

  • 50 dag wołowiny bez kości
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki śmietany
  • łyżeczkę masła
  • łyżeczka pasty pomidorowej
  • cebula
  • łyżka ostrego sosu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonej papryki

Opis:

  1. Wołowinę umyć, usunąć błony, pokrajać w słupki o grubości ok. 1 cm i długości ok. 4 cm.
  2. Oprószyć je lekko mąką, posypać solą i pieprzem, ułożyć pojedynczą warstwą na rozgrzanym tłuszczu i obsmażyć, cały czas mieszając.
  3. Przełożyć do rondla, dodać uprzednio podduszoną z masłem pastę pomidorową, pokrajaną i podsmażoną cebulę, podlać wywarem z warzyw lub wodą (pół szklanki), dusić wolno pod przykryciem.
  4. Pod koniec dodać śmietanę i ostry sos oraz mieloną paprykę.
  5. Doprawić, wymieszać, podgrzać do zagotowania.
  6. Potrawa powinna mieć smak ostry, pikantny. Sos musi być niezbyt gęsty, ale nie spływający z kawałków mięsa.
  7. Podawać z kładzionymi kluskami oraz sałatą lub bez dodatków – jako gorącą zakąskę.
  8. Boeuf Strogonow może być przyrządzony bez pasty pomidorowej, ze śmietaną.
Share.

Leave A Reply