Przepis na boeuf Strogonow
Składniki:
- 50 dag wołowiny bez kości
- 2 łyżki tłuszczu
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki śmietany
- łyżeczkę masła
- łyżeczka pasty pomidorowej
- cebula
- łyżka ostrego sosu
- sól
- pieprz
- szczypta mielonej papryki
Opis:
- Wołowinę umyć, usunąć błony, pokrajać w słupki o grubości ok. 1 cm i długości ok. 4 cm.
- Oprószyć je lekko mąką, posypać solą i pieprzem, ułożyć pojedynczą warstwą na rozgrzanym tłuszczu i obsmażyć, cały czas mieszając.
- Przełożyć do rondla, dodać uprzednio podduszoną z masłem pastę pomidorową, pokrajaną i podsmażoną cebulę, podlać wywarem z warzyw lub wodą (pół szklanki), dusić wolno pod przykryciem.
- Pod koniec dodać śmietanę i ostry sos oraz mieloną paprykę.
- Doprawić, wymieszać, podgrzać do zagotowania.
- Potrawa powinna mieć smak ostry, pikantny. Sos musi być niezbyt gęsty, ale nie spływający z kawałków mięsa.
- Podawać z kładzionymi kluskami oraz sałatą lub bez dodatków – jako gorącą zakąskę.
- Boeuf Strogonow może być przyrządzony bez pasty pomidorowej, ze śmietaną.