Przepis na auszpik z kury
Składniki:
- niezbyt tłusta kura ( ok. 1,5 kg )
- duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 3 cebule
- 5 goździków
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- duży pęczek natki pietruszki
- 10 łyżeczek żelatyny (płaskich)
- 25 dag gotowanej szynki lub chudej miękkiej kiełbasy
- sól
Opis:
- Do 2 l wrzącej wody włożyć obraną i opłukaną włoszczyznę, cebulę, goździki, pieprz, ziele angielskie, pęczek pietruszki.
- Gotować przez 30 minut, po czym warzywa usunąć i włożyć dokładnie umytą i podzieloną na porcję kurę.
- Gotować do miękkości (ok. 1 godz.), pod koniec osolić. Miękką kurę ochłodzić i usunąć z niej kości i skórę, a mięso pokrajać na niezbyt małe kawałki.
- Wywar przecedzić i jeszcze pogotować tak, by nie zostało go więcej niż 1 l.
- Wówczas dodać namoczoną w ziemnej wodzie i rozpuszczoną w małej ilości wrzątku żelatynę.
- Rosół ochłodzić.
- Do naczynia – najlepsza będzie szklana salaterka – nalać wywar do wysokości ok. 1 cm i zaczekać aż zastygnie.
- Na tej warstwie galaretki ułożyć kawałki kury i pokrajaną w zgrabne kwadraciki szynkę lub kiełbasę.
- Znowu nalać wywaru z żelatyną i zaczekać aż zastygnie.
- Ułożyć resztę mięsa.
- Naczynie wstawić do lodówki ( najlepiej na noc ) tak, aby całość dokładnie stężała.
- Przed podaniem auszpik wyłożyć z salaterki na talerz ( naczynie na chwilę owinąć zwilżoną w gorącej wodzie ściereczką ), przybrać listkami salaty i połówkami jaj na twardo.
- Obok w sosjerce podać sos tatarski lub sos witaminowy.