Przepis na spaghetii z warzywami
Opis:
- Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cukinię i papryki umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
- Cebulę posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę i paprykę. Dodać pomidory, cukinię i dusić jeszcze 5 min. Doprawić solą i pieprzem.
- Bazylię umyć, osuszyć, oderwać i posiekać listki. Dodać do sosu. Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Nasiona słonecznika uprażyć na łyżcze oliwy. Wymieszać z ugotowanym makaronem i polać sosem warzywnym.
Składniki:
- 40 dag spaghetti
- 25 dag pomidorów
- mała cukinia
- czerwona papyka
- żółta papryka
- 125 ml bulionu warzywnego (z kostki)
- 2 łyżki nasion słonecznika
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, bazylia
Żródło: Pani domu – kalendarz 2004