Przepis na zupę z kapusty pekińskiej
Składniki:
- cała kapusta pekińska
- 2 duże cebule
- 300 g piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- sól, pieprz
- 1 kostka bulionowa
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- zioła prowansalskie
Opis:
- Cebulkę obieramy i kroimy drobno. Tak samo postępujemy z pieczarkami.
- Warzywa te dusimy na patelni. Na odrębnej przysmażamy pierś z kurczaka z ziołami prowansalskimi pokrojoną w paski lub kostkę – wedle uznania.
- Kapustę pekińską szatkujemy i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i gotujemy powoli na małym ogniu. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
- Gdy kapusta zmięknie wrzucamy do niej duszone pieczarki, cebulę i mięso.
- Przyprawiamy i gotujemy całość ok. 30 min na wolnym ogniu.
- Smacznego.