Przepis na zupę krem z pora
Składniki:
- 0,5 l rosołu lub bulionu z kostki rosołowej
- czosnek granulowany
- 1 cebula
- mały kawałeczek imbiru
- papryka w proszku na czubek noża
- 2 szklanki obranego i pokrojonego w talarki pora
- 2 duże ziemniaki
- pieprz
- 1 pietruszka
- pół szklanki wina białego półwytrawnego
- łyżka masła
Opis:
- Cebulkę obrać i wraz z porem zeszklić na maśle.
- Równocześnie ugotować w tradycyjny sposób obrane ziemniaki.
- Gdy wystygną razem z porem i cebulą, z pietruszką oraz imbirem zmiksować blenderem w miseczce.
- Tę masę przełożyć do garnka z bulionem, dolać wina i zagotować.
- Doprawić papryką, czosnkiem, pieprzem.
- Można dołożyć łyżkę śmietany.
- Zupa ma gęstą konsystencję i jest bardzo sycąca, ma lekko zielonkawy kolor.