Zupa krem z pora

0

Przepis na zupę krem z pora

Składniki:

  • 0,5 l rosołu lub bulionu z kostki rosołowej
  • czosnek granulowany
  • 1 cebula
  • mały kawałeczek imbiru
  • papryka w proszku na czubek noża
  • 2 szklanki obranego i pokrojonego w talarki pora
  • 2 duże ziemniaki
  • pieprz
  • 1 pietruszka
  • pół szklanki wina białego półwytrawnego
  • łyżka masła

Opis:

  1. Cebulkę obrać i wraz z porem zeszklić na maśle.
  2. Równocześnie ugotować w tradycyjny sposób obrane ziemniaki.
  3. Gdy wystygną razem z porem i cebulą, z pietruszką oraz imbirem zmiksować blenderem w miseczce.
  4. Tę masę przełożyć do garnka z bulionem, dolać wina i zagotować.
  5. Doprawić papryką, czosnkiem, pieprzem.
  6. Można dołożyć łyżkę śmietany.
  7. Zupa ma gęstą konsystencję i jest bardzo sycąca, ma lekko zielonkawy kolor.
Share.

Leave A Reply