Tort bezowy

1

Przepis na tort bezowy

Składniki:

  • 5 białek
  • 50 dag cukru
  • 1/4 l wody
  • tłuszcz do smarowania formy
  • serek mascarpone
  • 250 ml kremowej śmietanki
  • suszone daktyle
  • orzechy włoskie
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Opis:

BEZA:

  1. Cukier zalać wrzącą wodą, ugotować syrop 3 stopnia do piórka. Przygotować naczynie z wrzącą wodą.
  2. Ubić pianę, zaparzać, powoli wlewać gorący syrop.
  3. Wstawić naczynie z pianą na parę, ubijać dalej, aż masa zgęstnieje – około 30-40 minut.
  4. Zdjąć z pary, ubijać ciągle aż do zupełnego ostudzenia.
  5. Okrągłą blachę wysmarować natłuszczonym papierem.
  6. Na papier pergaminowy wylać masę.
  7. Wstawić do letniego piekarnika i obsuszyć nie rumieniąc.
  8. Wyjąć i ostudzić, następnie przeciąć w połowie.

KREM:

  1. Wylać śmietankę kremówkę do miski, dołożyć cukier i ubić na puszystą bitą śmietanę.
  2. Dołożyć serek mascarpone i delikatnie wymieszać dużą łyżką.
  3. Dosypać drobno poszatkowane suszone daktyle i orzechy włoskie.
  4. Dołożyć 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
  5. Przełożyć tą masą bezę.

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?