Przepis na tort bezowy
Składniki:
- 5 białek
- 50 dag cukru
- 1/4 l wody
- tłuszcz do smarowania formy
- serek mascarpone
- 250 ml kremowej śmietanki
- suszone daktyle
- orzechy włoskie
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Opis:
BEZA:
- Cukier zalać wrzącą wodą, ugotować syrop 3 stopnia do piórka. Przygotować naczynie z wrzącą wodą.
- Ubić pianę, zaparzać, powoli wlewać gorący syrop.
- Wstawić naczynie z pianą na parę, ubijać dalej, aż masa zgęstnieje – około 30-40 minut.
- Zdjąć z pary, ubijać ciągle aż do zupełnego ostudzenia.
- Okrągłą blachę wysmarować natłuszczonym papierem.
- Na papier pergaminowy wylać masę.
- Wstawić do letniego piekarnika i obsuszyć nie rumieniąc.
- Wyjąć i ostudzić, następnie przeciąć w połowie.
KREM:
- Wylać śmietankę kremówkę do miski, dołożyć cukier i ubić na puszystą bitą śmietanę.
- Dołożyć serek mascarpone i delikatnie wymieszać dużą łyżką.
- Dosypać drobno poszatkowane suszone daktyle i orzechy włoskie.
- Dołożyć 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
- Przełożyć tą masą bezę.
Jeden komentarz
Pingback: • Proste przyjemności - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne