Szybka i efektowna sałatka

0

Przepis na szybką i efektowną sałatkę

Składniki:

  • ok. 700 g mrożonych lub świeżych brokuł
  • 4 jaja
  • żółty ser, opcjonalnie migdały
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku

Opis:

  1. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Nie możemy ich jednak rozgotować.
  2. Po odcedzeniu całe różyczki brokuł układamy w naczyniu, najlepiej wybrać płaski talerz.
  3. Jaja ugotowane wcześniej na twardo kroimy w ósemki i wtykamy w brokuły, tak by były umieszczone pionowo i wystawały ponad brokuły.
  4. Następnie przygotujemy sos: jogurt, majonez i zioła prowansalskie mieszamy ze sobą dokładnie, tak by grudki przestały być widoczne. Następnie wyciskamy do sosu rozgnieciony czosnek, mieszamy ponownie.
  5. Tak przygotowaną zalewą przykrywamy jajka i brokuły.
  6. Przyozdabiamy startym serem lub lekko zarumienionym migdałami.
Share.

Leave A Reply