Rożki z konfiturą malinową

0

Przepis na rożki z konfiturą malinową

rożki z konfiturą malinową

4 porcje

Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag ziemniaków o mączystym miąższu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 1 litr mleka spożywczego
  • 1 torebka budyniu waniliowego ( na 0,5 l mleka )
  • 0,5 torebki cukru waniliowego
  • 4 łyżki konfitury malinowej
  • 2 łyżki ziaren sezamowych

Opis:

  1. Wyszorować ziemniaki miękką szczoteczką, gotować przez 20 minut w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, opłukać w zimnej wodzie, obrać, dokładnie rozgnieść do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać do ziemniaków. Roztrzepać jajka w mleku, odlać jedną łyżeczkę, resztę wlać do masy ziemniaczanej. Dodać tłuszcz, cukier, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie zagnieść.
  3. Posypać mąką blat, rozwałkować ciasto na grubość 1 – 2 cm. Wyciąć 8 równych trójkątów. Na środku każdej porcji umieścić konfiturę malinową, delikatnie zwinąć w rożki.
  4. Posmarować rożki odłożoną masą jajeczną, posypać sezamem. Przykryć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciasteczka, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 175 stopni.
  5. Utrzeć proszek budyniowy z czterema łyżkami mleka i cukrem. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia, dodać utartą masę,energicznie mieszając. Ponownie zagotować. Wystudzić i przelać do sosjerki. Podawać ciepłe rożki z sosem.
Share.

Leave A Reply