Raki w śmietanie po polsku

0

Przepis na raki w śmietanie po polsku

Składniki:

  • 20 raków
  • 4 dag masła
  • 1/4 l śmietany
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka zielonej pietruszki
  • 2 dag tartej bułki

Opis:

  1. Wrzucić oczyszczone raki do wrzątku.
  2. Gdy przestaną się ruszać, wyjąć płatek wraz z kiszeczką, włożyć na spód rondla masło i wlać nieco wody spod raków, posolić.
  3. Dusić pod pokrywą, aż poczerwienieją.
  4. Podlać śmietaną, wsypać posiekany koperek i pietruszkę oraz tartą bułkę.
  5. Gdy sos zgęstnieje, podać raki z rondlem na stół.
  6. Osłonić rondel zgrabnie białą serwetą i podać na tacy.
Share.

Leave A Reply