Polędwica w cieście francuskim

0

Przepis na polędwicę w cieście francuskim

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g + 2 łyżki masła
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 6 liści włoskiej kapusty
  • 100 g cebuli
  • 200 g pieczarek
  • 100 g gotowanej szynki
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • czarny pieprz
  • 1 duży cienki plaster słoniny
polędwica w cieście francuskim

Opis:

  1. Mąkę, sól i masło posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto dodając stopniowo 1/8 l wody i rozwałkować na grubość 2 cm. Odstawić do schłodzenia pod przykryciem.
  2. Olej podgrzać na średnim ogniu. Polędwicę obsmażyć ze wszystkich stron przez 8 min. Posolić i odstawić do wystygnięcia. Od czasu do czasu polewać tłuszczem ze smażenia. Liście kapusty lekko obgotować w dużej ilości wody. Następnie przelać zimną wodą, osączyć i zawinąć w ściereczkę.
  3. Cebulę, grzyby i szynkę drobno pokroić. Cebulę zeszklić dusząc w 2 łyżkach masła, dodać grzyby i dusić aż do odparowania. Po wystygnięciu połączyć z szynką, jajkiem i śmietaną Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
  4. Na cienko rozwałkowane ciasto nałożyć słoninę, liście kapusty, farsz z szynki i grzybów oraz mięso. Ciasto zwinąć.
  5. Roladę nakłuć widelcem. Piec w piekarniku w temperaturze 225 st. przez 30 minut. Przed pokrojeniem odstawić na 15 minut.
Share.

Leave A Reply