Przepis na polędwicę w cieście francuskim
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 250 g + 2 łyżki masła
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 6 liści włoskiej kapusty
- 100 g cebuli
- 200 g pieczarek
- 100 g gotowanej szynki
- 4 łyżki śmietany
- 1 jajko
- czarny pieprz
- 1 duży cienki plaster słoniny
Opis:
- Mąkę, sól i masło posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto dodając stopniowo 1/8 l wody i rozwałkować na grubość 2 cm. Odstawić do schłodzenia pod przykryciem.
- Olej podgrzać na średnim ogniu. Polędwicę obsmażyć ze wszystkich stron przez 8 min. Posolić i odstawić do wystygnięcia. Od czasu do czasu polewać tłuszczem ze smażenia. Liście kapusty lekko obgotować w dużej ilości wody. Następnie przelać zimną wodą, osączyć i zawinąć w ściereczkę.
- Cebulę, grzyby i szynkę drobno pokroić. Cebulę zeszklić dusząc w 2 łyżkach masła, dodać grzyby i dusić aż do odparowania. Po wystygnięciu połączyć z szynką, jajkiem i śmietaną Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
- Na cienko rozwałkowane ciasto nałożyć słoninę, liście kapusty, farsz z szynki i grzybów oraz mięso. Ciasto zwinąć.
- Roladę nakłuć widelcem. Piec w piekarniku w temperaturze 225 st. przez 30 minut. Przed pokrojeniem odstawić na 15 minut.