Przepis na placuszki z pomarańczy
Składniki:
- 0,5 kg pomarańczy
- 6 łyżek mąki
- jajko
- dodatkowe żółtko
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- łyżka masła
Opis:
- Mąkę, jajo i żółtko, cukier, mleko wymieszać, rozprowadzić – według potrzeb – wodą, ale ostrożnie, gdyż ciasto powinno być gęste.
- Ubić całość delikatnie trzepaczką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, oraz aby do ciasta dostało się także trochę powietrza.
- Gdy ciasto mamy już gotowe, należy pokroić pomarańcze w grube plastry.
- Następnie, obtoczyć krążki owoców w cieście i usmażyć w dość głębokim oleju, wcześniej rozgrzanym.
- Złote placuszki ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem.
Źródło: własne eksperymenty