Pieczony schab ze śliwką

2

Przepis na pieczony schab ze śliwką

Składniki:

  • schab bez kości 1 kg
  • śliwka suszona około 25 dag
  • oliwa z oliwek
  • pieprz cayenne 2 łyżki
  • pieprz czarny 2 łyżki
  • czosnek granulowany 2 łyżki
  • liść laurowy 3 szt.
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • jarzynka

Opis:

  1. Schab oporządzić tak jak zwykle. Mięso umyć i wytrzeć.
  2. Następnie cienkim, ale ostro zakończonym nożem nacinamy środek sztuki mięsa. Najlepiej zrobić to z obydwóch stron, tak aby uzyskać tunel.
  3. Szpikujemy mięso śliwkami suszonymi.
  4. Upychamy je tak mocno, aż będą wychodzić z dwóch stron.
  5. Nacieramy schab przyprawami.
  6. Zalewamy oliwą z oliwek.
  7. Tak przygotowane mięso w zalewie odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
  8. Po tym jak mięso wciągnie przyprawy wkładamy je do żaroodpornego naczynia, a następnie do nagrzanego pieca.
  9. Pieczemy około 2 godzin w piecu nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej co jakiś czas otworzyć piekarnik i polewać mięso zebranym w naczyniu tłuszczem. Dzięki temu nie będzie suche.
  10. Po wyjęciu z pieca przykrywamy mięso folią aluminiową, a następnie po 10-15 minutach kroimy w plastry i podajemy na półmisku.
Share.

2 komentarze

  1. Bardzo lubię ten przepis- połączenie śliwki z mięsem, ale bym dodała jeszcze gałązkę rozmarynu, a do tego przepisu dałabym morele suszone. Lubię dawać te z bakallandu. I śliwki. A co.

Leave A Reply