Penne w czerwonym sosie

0

Przepis na penne w czerwonym sosie

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • świeża kolendra i bazylia
  • odrobina parmezanu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 paczki makaronu penne
  • koncentrat pomidorowy – średni słoiczek
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 puszka przetartych pomidorów
  • 1/2małego pudełeczka śmietany 12%

Opis:

  1. Makaron gotujemy w dużym garnku i odstawiamy.
  2. Mięso mielone dusimy na patelni razem z papryką, cebulą, pieczarkami.
  3. Papryczkę chilli drobno kroimy i dodajemy do mięsa.
  4. Mieszamy wszystko, doprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości.
  5. W małym rondelku umieszczamy przetarte pomidory, koncentrat, śmietanę i posiekane warzywa. Mieszamy wszystko i podgrzewamy.
  6. Przekładamy sos do mięsa i trzymamy pod przykryciem razem.
  7. Ugotowany makaron polewamy sosem już na talerzu, ozdabiamy parmezanem i świeżą bazylią.
Share.

Leave A Reply