Muffiny piernikowe – idealne!

0

muffiny

Przepis na muffinki piernikowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cukru z pradziwą wanilią
  • ok. 3/4 opakowania przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 2oo ml mleka
  • 2,5 łyżki miodu
  • 7 łyżek oliwy z oliwek

Opis:

  1. Przygotowujemy dwie miski. Jedna na suche składniki, druga na mokre.
  2. Do „suchej” miski dodajemy: 2 szklanki przesianej mąki tortowej, 1 łyżeczkę sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, przyprawy, oraz cukry i bakalie. Wszystko mieszamy.
  3. Do „mokrej” miski wlewamy mleko, oliwę, jajko i lekko podgrzany miód. Miód najlepiej podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  4. Zawartość „mokrej” miski wlewamy do miski z suchymi składnikami. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji dość płynnego ciasta.
  5. Przygotowujemy foremki lub formę do pieczenia muffinów. Wewnątrz wkładamy papilotki, do których nakładamy ciasto
  6. Pieczemy w pierakniku z termoobiegiem w temperaturze 180 st. przez 20 – 25 minut.
Share.

Leave A Reply