Moda na pancakes

1

Przyszła moda taka, że chętnie jemy pancake’a, z urozmaiconym dressingiem, dodatkami, dekoracjami. Bez względu na to czy decydujemy się na wariant paryski czy bardziej amerykański, naleśniki na stałe wpisały się w ramy polskiej kuchni i możemy je spotkać pod różną postacią na śniadaniu, lunchu, kolacji.
naleśniki
Naleśniki towarzyszą polskiej kulturze już od dawna, być może dlatego, że to proste, mączne danie nie wymagało wielu składników i było dosyć proste w przygotowaniu – doskonale zatem wpisywało się w potrzeby ludzi mniej zamożnych. Właściwie nie wiadomo, gdzie mieści się kolebka tego specjału, bez wątpienia jednak możemy stwierdzić, że jest on bardzo popularny na świecie, zwłaszcza w Europie, ale także w Azji (Chiny).

Niektóre podania sugerują, że rodzicielami tej potrawy są Włosi, którzy przenieśli naleśniki do Francji wraz z zamążpójściem Katarzyny Medycejskiej (XVI wiek). Etymologia samej nazwy jest również skomplikowana, prawdopodobnie słowo „naleśnik” pochodzi od zwrotu „na liste” jako potrawa pieczona na liściu kapusty lub „na lese” – jako danie przyrządzone na kracie/ruszcie. W każdym z tych przypadków naleśnik to cienko rozlane ciasto, upieczone w wysokiej temperaturze. Obecnie dla wygody kucharzy powstały specjalistyczne patelnie, które ułatwiają przerzucanie placuszków. Posiadają także specjalne dno, które nie powoduje przywierania ciasto do spodu.

Największą zaletą naleśników jest ich elastyczność w kreacji podania. Od naszej fantazji zależy w zasadzie z czym je podamy i jak udekorujemy. Możemy serwować naleśniki na słodko – z nutellą, owocami sezonowymi, bitą śmietaną albo syropami, dżemami i konfiturami. Bardzo popularne są także naleśniki wytrawne, z różnego rodzaju mięsami, grzybami, warzywami. Opiekane dodatkowo z serem stanowią syte i atrakcyjne danie, urozmaicenie każdej kolacji, ponieważ podane z winem stanowią danie kompletne!

Nawet amator sztuki kulinarnej może z powodzeniem zabrać się za przyrządzenie naleśników. Z chęcią dzielimy się naszymi ulubionymi przepisami i zachęcamy do próbowania swoich sił!

Naleśniki śmietankowe

Naleśniki z lazurem i szpinakiem

Wszystkim miłośnikom naleśników możemy polecić pewną knajpkę w Łodzi. Wracamy do niej z wielką nostalgią i sympatią, bez wątpienia serwują tam najlepsze naleśniki w mieści! A mowa tu o Manekinie!

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

1 komentarz

Leave A Reply