Frytki belgijskie

0

frytki belgijskie

Przepis na frytki belgijskie

Składniki:

  • kilogram ziemniaków, najlepiej młodych
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • cukier
  • masło czosnkowe

Opis:

  1. Ziemniaczki obieramy i kroimy w dowolne kształty. Mogą to być ćwiartki, mogą być słupki.
  2. Na sitku zamaczamy je w wrzącej wodzie z cukrem. Trzymamy chwilkę – ok. 3 min.
  3. Następnie wysypujemy na blachę, wcześniej wyłożoną folią aluminiową.
  4. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami prowansalskimi.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 30 minut, od czasu do czasu zaglądając, czy się za bardzo nie rumienią.
  6. Podajemy z masłem czosnkowym lub keczupem.
Share.

Leave A Reply