Drożdżowe bułeczki z jabłkami

0

Przepis na drożdżowe bułeczki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/4 l mleka
  • 3 dag drożdży
  • trochę wanilii
  • 6 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 3 żółtka
  • skórka cytrynowa
  • sól
  • 1/2 kg słoik z jabłkami parzonymi
  • cukier waniliowy

Opis:

  1. Zrobić rozczyn z mąki, mleka i drożdży.
  2. Poczekać aż urośnie, a potem dodać utłuczoną wanilię, nieco soli i żółtka, cukier.
  3. Wybijać ciast 1/2 godziny, dodać masło i startą skórkę cytrynową, znów ubijać.
  4. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.
  5. Następnie rozwałkować je na stolnicy
  6. Wykrajać dosyć duże koła, na środku kółek kłaść łyżką jabłka ze słoika.
  7. Zalepiać bułeczki, formować je. Posypać kruszonką i wanilią.
  8. Wstawić na blasze do piekarnika.
  9. Piec aż do zarumienienia.
Share.

Leave A Reply