Przepis na deser na Walentynki
Składniki:
- 1 duża pomarańcza
- 1 mały banan
- 1/2 łyżeczki galaretki pomarańczowej
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- 2-3 łyżki bitej śmietany
- 2 orzechy włoskie
- konfitura z wiśni lub malin
Opis:
- Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu.
- Ostudzić.
- Pomarańczę umyć w gorącej wodzie, obrać ze skórki i z białego miąższu.
- Pokrajać na plastry bardzo ostrym nożem na płytkim talerzu, aby nie tracić soku.
- Ułożyć na szklanym półmisku lub szklanej salaterce.
- Na powierzchni ułożyć 2-3 plasterki banana i zalać krzepnącą galaretką.
- Zastudzoną galaretkę przybrać bitą śmietaną, lekko wymieszaną z bitą śmietaną.
- Śmietanę posypać tartymi orzechami włoskimi i przybrać konfiturą owocową.
- Pomarańczy w galaretce nie przyrządzamy dzień na przód, ponieważ galaretka straci smak.
- Czas wykonania – 20 minut.