Cannelloni z mięsem mielonym

0

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego, najlepiej indyczego
  • standardowe opakowanie 24 rurek o średnicy ok 2,5
  • 70 dag sera żółtego
  • jajko
  • 2 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Opis:

1. Mięso podsmażamy razem z pokrojoną cebulką, doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i dusimy.

2. Doprawiamy wedle uznania, wrzucamy 2 garści startego sera i na sam koniec duszenia wbijamy jajko, mieszamy.

3. Makaron chwile podgotowujemy, ale nie za długo.

4. Rurki nadziewamy farszem za pomocą łyżki, tyle ile wejdzie.

5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą z oliwek i układamy rurki.

6. Pomidory układamy w misce, dodajemy czosnek, zioła prowansalskie i inne przyprawy. Za pomocą blendera tworzymy jednolitą masę.

7. Bardzo dokładnie zalewamy makaron.

8. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy naczynie z naszą potrawą.

9. Pieczemy 40 minut, potem posypujemy po wierzchu startym serem i jeszcze chwilę trzymamy w piekarniku.

 

Share.

Leave A Reply