Babciny chłodnik

2

chłodnik

Przepis na babciny chłodnik

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 2 jaja
  • szczypiorek
  • koperek
  • 2 ogórki
  • pół litra kefiru
  • pół litra maślanki
  • kubek jogurtu bułgarskiego
  • mały kubek śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku

botwinka

Opis:

  1. Botwinkę myjemy i obieramy. Łodyżki siekamy, a buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę.
  2. W wysokim rondlu rozgrzewamy masło i dusimy tam cebulkę. Dorzucamy buraczki i smażymy razem około pół minuty. Następnie dorzucamy łodyżki i na samym końcu listki. Taka kolejność jest ważna, ponieważ najdelikatniejsze części botwinki powinny dusić się najkrócej.
  3. Zalewamy wszystko wodą i chwilę razem gotujemy, a następnie – gdy buraczki są już miękkie – odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Gotujemy jajka na twardo w oddzielnym garnku.
  5. Siekamy koperek i szczypiorek.
  6. Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do botwinki.
  7. Ostudzoną botwinkę przelewamy do wysokiego naczynia/ miski i dolewamy po kolei kefir, maślankę, jogurty i śmietanę. Wyciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem.
  8. Wszystko razem mieszamy, wlewamy do mieseczek.
  9. Odstawiamy do lodówki.
  10. Przed podaniem dodajemy zieleninę i ozdabiamy jajkiem.
  11. Smacznego!
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

2 komentarze

Leave A Reply