Nadzienie do prosięcia z rodzynkami

0

Przepis na nadzienie do prosięcia

Składniki:

  • 8 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2 jaja
  • 3 bułki
  • 12 dag rodzynków
  • 6 dag migdałów
  • 2 dag cukru
  • 1 wątróbka z prosięcia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Opis:

  1. Rozetrzeć masło w misce na śmietanę, wbić do niego żółtko, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, którą należy posiekać nożem.
  2. Utrzeć na gładką masę.
  3. Dodać posiekaną i przetartą przez sito wątróbkę, cukier i gałkę muszkatołową, nieco soli.
  4. Sparzyć migdały, pokrajać je w piórka, rodzynki przekrajać, ubić białka na pianę.
  5. Wszystko wymieszać z ubita pianą.
Share.

Leave A Reply