Wino porzeczkowe

1

Przepis na wino porzeczkowe

Składniki:

  • 1 l soku porzeczkowego
  • 1 1/2 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1/5 dag kwasku winnego
  • 6 dag rodzynków

Opis:

  1. Kilka dni wcześniej przygotować drożdże z rodzynków.
  2. Posiekać lub zgnieść rodzynki, zalać je 1/2 szklanki letniej wody.
  3. Postawić w temperaturze 16-20 stopni.
  4. Gdy zaczną fermentować, scedzić czysty płyn.
  5. Oczyścić porzeczki, rozgnieść wałkiem, wycisnąć sok.
  6. Na wytłoczyny wlać połowę wody przeznaczonej wody na wino, odstawić na 12 godzin, następnie po raz drugi wycisnąć.
  7. W 1/2 szklance ciepłej wody rozpuścić kwasek, resztę pozostałej wody zużyć do zagotowania cukru.
  8. Oziębiony syrop, sok z porzeczek i ponownie wyciśnięty sok z wytłoczyn, płyn z rodzynków i kwasek zlać do gąsiora, przykryć lekko gazą, odstawić na kilka tygodni.
  9. Zlać czyste wino do butelek, zakorkować i zalakować.
  10. Przechowywać w piwnicy.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?