Przepis na piwo białe domowej roboty
Składniki:
- 1 l jęczmienia
- 25 dag cukru
- 2 dag chmielu
- 2 dag drożdży
- 11 l wody
Opis:
- Z jęczmienia zrobić słód.
- Namoczyć jęczmień na 24 godziny, przecedzić przez sito, włożyć do miski.
- Nakryć mokrą ścierką, mieszać w ciągu dnia kilka razy, aby się nie zaparzył, trzymać tak, aż skiełkuje.
- Wówczas wysuszyć dokładnie na blasze w piekarniku.
- Zemleć w młynku do kawy.
- Gotować w 6 l wody 3 godziny.
- Ugotować chmiel w 2 litrach wody, cukier w 3 l wody.
- Wszystko zmieszać, gdy oziębnie przecedzić, dodać wyrośnięte drożdże.
- Po 24 godzinach ponalewać do butelek, zostawić trochę miejsca.
- Zakorkować i wstawić do zimnej piwnicy.
- Po tygodniu piwo nadaje się do spożycia.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa
2 komentarze
Dlaczego autor nie napisał co dalej. Jestem na etapie zdrapywania resztek butelek z sufitu piwnicy. Policja już pojechała. Co dalej?
Dalej zabieramy się za przygotowanie rumu ; )