Nalewka „pasikonik”

0

Przepis na nalewkę „pasikonik”

Składniki:

  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • łyżka suszonego kwiatu róży
  • łyżka posiekanej zielonej ruty
  • łyżka posiekanej  zielonej mięty
  • kawałek kory cynamonu
  • pół gałki muszkatołowej
  • 10 goździków
  • kawałek białego lub żółtego imbiru
  • 2l wódki

Opis:

  1. Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut.
  2. W osobnym rondlu rozpuścić miód.
  3. Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem, zalać wódkę.
  4. Naczynie szczelnie przykryć i zawartość dobrze podgrzać, lecz nie gotować.
  5. Kiedy ciecz ostygnie, przelać do dużego słoja i zostawić, aby się dobrze ustała.
  6. Po upływie kilku dni zlać przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkować i postawić w chłodnym pomieszczeniu.
  7. „Pasikonik” nabiera smaku po kilku miesiącach, ale może być przechowywany znacznie dłużej.

Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply