Miodówka żołądkowa

2

Przepis na miodówkę żołądkową

Składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 5 dag kawy
  • 1/2 l miodu
  • 1/4 l rumu

Opis:

  1. Miód lekko zarumienić, zalać 1/4 l wody.
  2. Gdy zagotuje się, zestawić z ognia i nieco przestudzić.
  3. Wlać spirytus, rum i 1/4 l czarnej kawy.
  4. Zlać wszystko razem do karafki.
  5. Po kilka tygodniach zlać czystą wódkę do butelek, osad przesączyć przez bibułę,

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

2 komentarze

  1. Mam pytanie odnośnie miodu. Jaki rodzaj miodu będzie najlepiej pasował ?

    Pozdrawiam

  2. ciocia Stasia z Klanu on

    Bardzo często do domowych alkoholi dodawany jest miód lipowy lub akacjowy. Ma delikatny smak i nie będzie się gryzł z użytą tutaj kawą, świetnie dosłodzi całość. Także najbardziej polecamy takie zestawienie.

    Jeżeli jednak lubimy mocniejszy aromat i bardziej wyrafinowany smak możemy pokusić się o użycie miodu gryczanego lub spadziowego. Wszystko zależy od naszych preferencji.

    Ostatecznie można zastosować miód sztuczny, który sprawi, że miodówka będzie klarowna, a nie mętna (w miodach naturalnych występują białka, które powodują lekką mętność), będzie jednak tylko elementem dosładzającym.

Leave A Reply