Likier z kwiatu lipowego, mięty pieprzowej lub piołunu

0

Przepis na likier z kwiatu lipowego, mięty pieprzowej lub piołunu

Składniki:

  • spora garść świeżego kwiatu lipowego
  • 1 l spirytusu
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody

Opis:

  1. Świeży kwiat lipowy wsypać do karafki, nalać 1/2 l spirytusu i 1/4 l wody.
  2. Zatkać i pozostawić w cieniu na tydzień.
  3. Zagotować cukier z 3/4 l wody, wystudzić, wlać do karafki, dodać pozostałe 1/2 l spirytusu i przecedzoną esencję lipową.
  4. Zatkać i zostawić na 2 miesiące.
  5. Scedzić likier.
  6. Tak samo robi się likier z mięty pieprzowej lub piołunu.
  7. Można użyć świeżo zerwanych liści lub wysuszonych.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply