W roli głównej: grzyb!

0

Jesień to najlepszy okres by cieszyć się smakiem i aromatem świeżych grzybów. Oczywiście są one dostępne przez cały rok w większości marketów i sklepów, nie mniej jednak radość z ich własnoręcznego zbierania, a potem obierania i przyrządzania duplikuje wrażenia podczas konsumpcji tych drogich rarytasów. Grzyby spożywamy w wielu postaciach, od surowych po marynowane, podsmażane, grilowane lub gotowane. Bez względu na formę ich przygotowania możemy wyczarować z nich świetną potrawę, która zaskoczy naszych gości i wzbudzi w nich zachwyt. Dobrze wiedzieć, że grzyby nie są obfite w odżywcze minerały, składniki i witaminy. Ludzki organizm z powodzeniem mógłby bez nich funkcjonować. Czy jednak nie czulibyśmy swojego rodzaju pustki w jajecznicy pozbawionej świeżego grzybka lub świątecznym pierogu bez podsmażanych grzybków?

Nasz grzybowy jadłospis otworzy zupa leśnych ludzi, która ma nie tylko finezyjną nazwę, ale także dosyć niebagatelny skład. Wystarczy spojrzeć w recepturę, by przekonać się, że pod gamą składników kryje się dosyć mocny aromat grzybów i wyrazisty smak. Nie da się tego opisać w kilku zdaniach, trzeba koniecznie wypróbować przepis i sprawdzić jak przypadnie do gustu szerszemu gronu amatorów jesiennego grzybobrania.

Drugie danie zaszczyci nas zrazami, które w swoim farszu będą chowały najcenniejsze owoce lasu – grzyby. Muszą być dobrej jakości, najlepiej świeże, ponieważ tylko takie będą się doskonale komponowały ze smakiem innych dodatków. Jest to bardzo smaczne i szybkie danie, nie tylko dla wegetarianów.

Nasz drugi zestaw może składać się z tradycyjnych, polskich pierogów z kapustą i grzybami, poprzedzonych zupą grzybową. Czy to nie brzmi wspaniale?

Na koniec chcemy z Wami podzielić się praktycznymi poradami dotyczącymi przechowywania grzybów. Warto je zamrozić w zamrażarce bez obierania, bez płukania i mycia. Woda mogłaby na nie źle podziałać, a tak to, w dowolnym momencie będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżych grzybów, takich prosto ze ściółki. Aby zintensyfikować ich zapach i smak, przed przyrządzaniem należy je zamoczyć na godzinę w mleku. Te dwie proste reguły sprawią, że na coroczne grzybobranie będziemy wybierali się z radością. Gotowanie przy użyciu takich składników jest już tylko przyjemnością.

Share.

Leave A Reply