Pomysł na szybką, ale przepyszną kolację – sprawdźcie!

4

Jak nie było przepisów, to nie było. A teraz proszę, drugi pod rząd i równie pyszny. To przepis Doroty, która odwiedziła mnie parę dni temu – przywitajcie ją ciepło, mam nadzieję, że jeszcze nie raz tu zagości. Po pracy byłyśmy bardzo głodne i szybko postanowiłyśmy zrobić coś na ciepło. Wybór padł na przysmak Dorki – ślimaczki z suszonymi pomidorami i serem fetą. Palce lizać, a ze względu na szybki czas przygotowania danie to nadaje się na pyszną kolację gdy zaskoczą nas znajomi, albo po prostu mamy ochotę zjeść coś dobrego, ale się przy tym nie narobić.

Składniki na ślimaczki z suszonymi pomidorami i fetą

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kostka sera feta 12%
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 125 gr oliwek zielonych

składniki na farsz do ciasta francuskiego
Sałatka do kolacji:

  • pudełko rukoli
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa czosnkowa i oliwa z oliwek
  • bazylia

Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego?

zawijasy z ciasta francuskiego
Przepis jest prosty. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy fetę w cienkie plasterki. Układamy ją na cieście i na nią kładziemy pokrojone suszone pomidory i oliwki zielone. Zwijamy w rulon i kroimy co 1,5 cm w plastry. Następnie układamy zawijski na sreberku i wsadzamy do piekarnika.

Ślimaczki z farszem pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach. Minimalnie rosną, dlatego pamiętajcie, żeby zostawić sobie trochę miejsca między nimi.
ślimaczki z serem feta
Na koniec aby uzupełnić to danie przyszykujemy sałatkę. Potrzebujemy rukolę, pomidorki koktajlowe i oliwę z oliwek. Aaaaa i bazylia 🙂 Pomidorki kroimy, rukolę myjemy i wszystko ląduje w dużej misce. Skrapiamy to wszystko oliwą i sowicie posypujemy bazylią. Mieszamy i czekam chwilę, aż smaki się przegryzą. Osobiście uwielbiam rukolę i mogłabym jeść ją samą. W tej prostej kompozycji jest jednak jeszcze bardziej idealna! Najlepszą rekomendacją będzie fakt, że zanim nasze ślimaczki się upiekły, to już zjadłyśmy połowę zieleniny wprost z miski.

Jeżeli często się Wam śpieszy, a lubicie coś na ciepło to zapraszam Was do zapamiętania tego przepisu. Obiecuję, że nie będziecie żałować, to jest pyszne!
zawijaki z ciasta francuskiego

A Wy jak najbardziej lubicie jeść ciasto francuskie? Ja uwielbiam robić z niego takie rogaliki z nutellą w środku albo po prostu z prażonymi jabłkami lub dżemem. Nie umiem zrobić go samodzielnie, ale takie kupne też daje radę. Jaki jest Wasz ulubiony przepis na coś z tego składnika – dajcie mi znać w komentarzach.

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

4 komentarze

  1. Mniaaam! Pychotka, muszę wypróbować. Tym bardziej, że składniki jak najbardziej mi odpowiadają – uwielbiam ser feta, oliwki i suszone pomidory.

    • Nina Wiśniewska on

      Polecam! A to co będzie w środku zależy tylko od Ciebie, więc można kombinować do woli!

  2. Robiłam już kiedyś coś podobnego 😉 Lubię takie szybkie przekąski 🙂 Następnym razem proponuję muffiny w wersji wytrawnej 😉 Też fajny i szybki pomysł na kolację 🙂

    • Nina Wiśniewska on

      Sama jeszcze takich nie robiłam, ale jadłam u kogoś z nadzieniem serowym. Było dobre!! A ty z czym robisz takie muffinki wytrawne?

Leave A Reply