Pomysł na grecką ucztę: souvlaki i inne przysmaki

6

Każda kolejna podróż, nawet jeżeli odbywa się w rodzimym kraju, jest dla nas pretekstem do poznania regionalnej kuchni. Każdy zakątek kryje swoje lokalne smaki i jeżeli jesteśmy na nie otwarci z wycieczki wrócimy nie tylko bogatsi o niesamowite wspomnienia z wycieczek i zwiedzania, ale także poznanej kultury, zwłaszcza tej kulinarnej. To dla mnie nieocenione przeżycia, ponieważ ponad wszystko kocham jeść.

Dzisiaj chciałam Was zaprosić do krótkiej wyprawy w greckie smaki. Mimo, że jestem filologiem klasycznym i Grecja (zwłaszcza ta starożytna) jest mi szczególnie bliska, nie miałam jeszcze okazji jej odwiedzić. W czerwcu jednak nasi bliscy przyjaciele wybrali się w te strony i celowo zrezygnowali z opcji all inclusive w hotelu. Chcieli z bardzo bliska poznać kuchnie Greków, zobaczyć jak na prawdę wygląda popularna w Polsce sałatka grecka oraz wziąć udział w tradycyjnej wieczornej biesiadzie.
Gdzie indziej, jak tawernie na Krecie można się przekonać jak smakuje Grecja?
grecka kuchnia

Ciekawostka

Czy wiecie, że Grecy nie jedzą posiłków o stałych porach, a śniadanie wydaje się im stratą czasu? Jedyny słuszny i w pełni celebrowany posiłek to kolacja, która może trwać do późnych godzin nocnych. Kolacja, koniecznie z przystawkami, chlebem i oliwą, winem, owocami morza itd. to posiłek, który skupia przy stole całą rodzinę. Brzmi nieźle, prawda?

Lenka i Bartek odtworzyli dla nas taki wieczór 🙂 Przy okazji zapraszając nas na swoje wesele. Powód do świętowania cudowny, to i na jednej flaszeczce wina różanego przywiezionego z Krety trudno było zakończyć. Zobaczcie jak wyglądał zastawiony stół.
szaszłyki z drobiem

Ranking tradycyjnych potraw greckich – top 10

  • Horiatiki czyli sałatka wiejska, u nas znana jak sałatka grecka
  • Souvlaki – bazą jest tutaj pita, w której znajdziemy mięso, pomidory, cebulę, sałatę, kilka frytek i gęsty sos tzatziki. Taki grecki fast food, ale w ostatnią niedzielę miałam okazję tego spróbować i byłam zachwycona! To było pyszne!
  • Mousaka – wieprzowina w najlepszym wydaniu, wraz z warzywami takimi jak bakłażan, ziemniaki, pomidory. Zalane sporą porcją beszamelu stanowi tradycyjne danie jednogarnkowe.
  • Dolmades – każdy Polak porównuje ta cuda do gołąbków, tyle że w tym wypadku farsz owijany jest liśćmi winogron. Potrawę je się na zimno i często traktuję jako idealny wstęp do dania głównego. Skropione cytryną albo octem winnym nie potrzebują akompaniamentu żadnego innego sosu.
  • Tiropitakia – bardzo żałuję, że jeszcze tego nie jadłam i smak tej przekąski znam tylko z opowieści. Coś czuję, że moglibyśmy się polubić. W skrócie to pierożki z ciasta francuskiego wypełnione serem fetą. Można jeść je na ciepło albo na zimno.
  • Tzatziki – zastanawiałam się, czy wrzucać tutaj ten rodzaj sosu, ostatecznie przekonało mnie to, że do zrobienia prawdziwego sosu tzatziki trzeba użyć jogurtu greckiego. Myślicie, że ściemniam? Sprawdźcie sposób pasteryzacji tego naturalnego i wersji greckiej. Różnią się znacznie i właśnie te różnice mają tutaj znaczenie. Tzatziki zasługuje na miejsce w rankingu jak nic!
  • Gemista – papryka to jedno z ulubionych warzyw Greków, potrawa o której mowa w tym punkcie to nic innego jak nafaszerowana ryżem, mięsem i aromatycznymi przyprawami czerwona lub zielona papryka. Grecy faszerują także cukinie oraz bakłażany. Inspiracje na te potrawy znajdziecie tutaj oraz tutaj. Zapraszam po przepisy!
  • Kokoretsi – w tym zestawieniu nie mogło zabraknąć jagnięciny, która w Polsce nie jest często przygotowywana. W Grecji ten rodzaj mięsa jest bardzo lubiany. A potrawa kokoretsi jest przyrządzana ze specyficznych części: śledziona, serce, wątroba to główne składniki tej potrawy. Owinięte w inne podroby przypiekana są na rożnie i podawane z sosem tzatziki.
  • Kleftiko – Mięsko w czystej postaci, zrobione na oliwę, czosnku, ziół z gór. Trzeba być cierpliwym, by doprowadzić jagnięcinę do idealnego stanu dopieczenia, ale jest to tego warte! Jako dodatki idealnie spisują się ziemniaki, cebulka, papryka i pomidory – lekko podduszone uwiodą nas swoim aromatem!
  • Fakes – jedna z nielicznych zup w jadłospisie Greka, na bazie soczewicy i przetartych pomidorów syci na długo, pięknie pachnie i smakuje wybornie.

wino różane
Na naszym greckim wieczorze podano szaszłyki drobiowe oraz sałatkę grecką.

Kolację rozpoczęła przystawka w postaci świeżego pieczywa maczanego w oliwie z domieszka octu balsamicznego. Oliwa była z czosnkiem – pychotka, zarówno ciemne, jak i jasne pieczywo smakowało po prostu wybornie. Do przekąszenia podano także oliwki i papryczki nadziewane serem feta z przyprawami. Czułam wyraźny akcent oregano i świeżej bazylii. W niewielkich miseczkach pojawiła się także sałatka z pomidorków (suszone pomidory, koktajlowe i malinowe) z przyprawami oraz pasta z czarnych oliwek i fety.

W naszych kieliszkach znalazło się domowe wino zakupione u Greka na targu. Było różowe i bardzo słodkie, jak nam zdradzili gospodarze wytłoczono je z róż. Smak nie do podrobienia, nie do zapomnienia. Bardzo mi pasowało! Innym tradycyjnym alkoholem greckim jest raki – coś na kształt bimberku, ale nieco słabsze i aromatyzowane np.cytryną. Próbowaliśmy, mocny trunek ale dobry, nie odrzucało od niego, zapach w porządku.

Na patyczkach znaleźliśmy kurczaka, cebulkę i paprykę. W sałatce królował pomidor, ogórek oraz czerwona cebula. Były też oliwki oraz ser feta położony w plastrach, a nie kostce tak jak to można zobaczyć w polskiej wersji tego dania.

Było pysznie, chcemy więcej 🙂

Jaka kuchnia najbardziej Wam smakuje? Możecie polecić coś pysznego spoza granic naszego kraju? Chętnie wypróbuje!

grecka uczta

Share.

6 komentarzy

  1. Moja mama w zeszłym roku włożyła w słoiki liście winogron, właśnie pod kątem greckich dolmades, ale jeszcze nie odważyliśmy się spróbować. Może jednak wreszcie się za to zabiorę i zaproszę na „greckie gołąbki” 😉

    • Nina Wiśniewska on

      Poważnie masz takie skarby w swojej spiżarni? ojej! bardzo chcę spróbować, wyciągaj słoiki i szykuj ucztę – na pewno będziemy!

  2. wilczazamieć on

    Grecy są niezwykle gościnni i otwarci, lubią dzielić się posiłkami i tradycyjnie na kolacje zamawiają wiele dań a potem próbują wszystkiego ze swoich talerzy 🙂 Widzieliśmy to na żywo i zrobiło to na nas mega pozytywne wrażenie 🙂 Polecam Grecję z całego serca bo jest piękna, pachnąca ziołami i bardzo smakowita 🙂

  3. Jedyny słuszny i w pełni celebrowany posiłek to kolacja, która może trwać do późnych godzin nocnych. Kolacja, koniecznie z przystawkami, chlebem i oliwą, winem, owocami morza itd. to posiłek, który skupia przy stole całą rodzinę. Brzmi nieźle, prawda? – jak dla mnie brzmi idealnie 🙂

    • Nina Wiśniewska on

      Dla mnie też i wiem, że w wielu polskich rodzinach też tak to wygląda 🙂 no może bez oliwy i owoców morza 😀

Leave A Reply