3 przepisy na pyszną owsiankę

7

Jaki jest przepis na idealne śniadanie? Jednego jedynego, takiego perfekcyjnego nie mam. Za to do głowy przychodzą mi aż 3 opcje do wyboru. A królową wśród nich jest owsianka – dla jednych mleczna pychota, dla innych koszmar dziecinnych poranków. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych pierwszych, dlatego śpieszę z recepturami na przygotowanie tego typu posiłku pod sztandarem zwyczajnych, górskich płatków owsianych.

Dlaczego powinniśmy jeść owsiankę?

Od razu nasuwa mi się jedna odpowiedź – bo jest po prostu pyszna 🙂 Moja mama jest mistrzynią w odpowiednim ugotowaniu owsianki. Jej zupa mleczna jest taka „rozklejona”, co powinno się równać z idealnym rozgotowaniem tych niesfornych płatków owsianych, które potrafią być takie twarde, z łuskami/plewami czy jak to zwać. W każdym razie to na pewno nie jest opcja szybkiego śniadanka w 2 minuty. W tym czasie możecie co najwyżej zrobić sobie jednoskładnikową kanapkę. Albo zjeść 2 łyżki nutelli ze słoika (tego nie polecam, wiadomo, że nigdy nie kończy się na 2 łyżkach, a co za tym idzie opcja 2 minut umiera).

Owsianka ma prozdrowotne właściwości, a ten argument powinien trafić do wszystkich fanów zdrowego trybu życia. Taka jedna porcja na śniadanie dostarczy nam białka z cennymi aminokwasami. Witaminę B6, B1 oraz kwas pantotenowy wchłaniamy w mig likwidując wszelkie oznaki złego nastroju. TADAM i już nie ma wykrętów, że się wstało lewą nogą. Nasza koncentracja i pamięć zostają wzmocnione, a niedobory magnezu i żelaza skutecznie uzupełnione.

Nie sposób nie wspomnieć także o błonniku, który robi dobrą robotę w naszym układzie pokarmowym. A dla tych którzy w nowym roku liczą kalorię podpowiem, że owsianka ma niski indeks glikemiczny, dostarcza sporo energii i na długo likwiduję uczucie głodu. Brzmi nieźle, prawda? To jak, jesteście ciekawi jakie ultraświetne przepisy dla Was przygotowałam?

Propozycja 1: owsianka zimowa z jaglanką i siemieniem lnianym

  • Pół szklanki wody gotujemy w niewielkim garnuszku i dodajemy tam trochę kaszy jaglanej, siemię lniane oraz odrobinę cynamonu. Pamiętajmy, żeby najpierw wypłukać jaglankę – to ważne 🙂
  • W następnym kroku dodajemy 4 łyżki płatków owsianych górskich. Nad całością ścieramy odrobinę imbiru i dodajemy goździki.
  • Gotujemy całość przez kilka minut i co chwilę mieszamy.
  • Jeżeli owsianka za bardzo nam zgęstnieje, to musimy dolać jeszcze troszkę wody i ciągle mieszać
  • Gdy płatki staną się rozklejone i miękkie wlewamy wszystko do miseczki i ozdabiamy pokrojoną w plasterki truskawką. Możemy dać ich kilka, albo zastąpić je innymi owocami. Wersja z gruszką też brzmi super.

Propozycja 2: owsianka z bakaliami

  • Pół szklanki mleka wlewamy do małego garnuszka i gotujemy. Wsypujemy tam dosłownie odrobinę (łyżka) kaszy jaglanej i 5 łyżek płatków owsianych.
  • Gotujemy razem do miękkości ciągle mieszając, mleko jest sprytne i lubi wykipieć, dlatego zmniejszmy ogień i bądźmy czujni.
  • Doprawiamy odrobiną cynamonu i kurkumy. 1 goździk pasuje tutaj jak ulał, więc też go wrzucamy.
  • Gdy owsianka będzie dobra (jakieś bite 15 minut gotowania i mieszania) odstawiamy ją do wystudzenia.
  • Dodajemy do niej kilka suszonych daktyli, suszoną figę, morele i 1 łyżkę pestek słonecznika. Jeżeli lubimy pestki dyni to również możemy wsypać ich troszkę.
  • Ozdabiamy kilkoma rodzynkami i orzechami pokrojonymi w małe kawałeczki.
  • Owsianka z bakaliami jest gotowa i może dać nam duuuużo energii.

Propozycja 3: owsianka z owocami

  • Chyba najbardziej tradycyjna wersja owsianki. Ja ją lubię na mleku, ale można ją zrobić też na wodzie. Będzie bardziej fit.
  • Szklanka płynu powinna wylądować już w garnuszku, gotujemy i dodajemy płatki owsiane. Dajmy ich dużo, żeby wszystko ładnie nam zgęstniało i owsianka była konkretna.
  • Gotujemy i mieszamy płatki co jakiś czas, dajmy sobie jakieś 15-20 minut na wolnym ogniu.
  • Dodajemy łyżkę miodu i czekamy, aż wszystko ładnie się połączy.
  • Gdy owsianka całkiem się rozklei i będzie gęsta przekładamy ją do miseczki i dodajemy ulubione owoce.
  • Najlepiej w tej roli spisuje się banan, ale mogą to być jagody, maliny, truskawki, borówki amerykańskie czy brzoskwinie. Nektarynki też są super. Z listkiem mięty całość smakuje wybornie i koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam.

zupa mleczna
A Wy co lubicie jeść na śniadanie?

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

7 komentarzy

  1. Przypomniałaś mi właśnie dzieciństwo gdzie moja mama właśnie robiła taką owsiankę z owocami i była po prostu pyszna. Aż sobie muszę zrobić w weekend taką na śniadanie mniam. Wtedy to sprawdzę twój przepis bo się trochę różnie od mi znanego. Pozdrawiam i dzięki za wpis

    • Nina Wiśniewska on

      Polecam wersję zimową 🙂 patrząc na pogodę za oknem powinna być w sam raz. Daj znać czy smakowało 🙂

  2. W sumie nie lubię śniadań, chyba że ktoś by mi je zrobił. Czasami jeszcze zanim wstanę z łóżka mam muchy w nosie, że mam stać 30 minut w kuchni i robić sobie śniadanie. Muszę spróbować swój zegar przestawić aby pierwszym posiłkiem nie był obiad, najpierw jednak płatki muszę kupić. Oswaja się z myślami w takim razie bo wersje bezglutenowa dopiero może w nadchodzący weekend dorwę. 🙂

    • Nina Wiśniewska on

      Ja całe życie nie lubiłam śniadań, a babcia zawsze powtarzała nam, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dopiero będąc już dobrze pełnoletnia pojęłam o co chodzi ze śniadaniami i teraz nie odpuszczam. A owsiankę często gotuję przed pójściem spać, żeby na rano była gotowa i czekała 😀

  3. Nutella to tak jak czekolada, nigdy nie kończy się na jednej kostce!!:P
    Kocham owsiankę i pokochałam ją dopiero dzięki mojemu Lubemu 🙂 Na początku naszego związku w każdy weekend gotował mi na śniadanie owsiankę:) taką z bananami, brzoskwiniami, truskawkami, orzeszkami, miodem <3 największa pychota na ziemi!

    • Nina Wiśniewska on

      Znasz #jeszczetylkojednalyzeczka ? ja mam tak zawsze, dlatego nutelkę teraz omijam szerokim łukiem, ma zakaz pastwienia się w mojej kuchni, tym bardziej w moim brzuchu lub w innych częściach ciała gdzie ochoczo się odkłada 😀

  4. O widzisz! Do swojej owsianki delikatnie osładzanej miodem dorzucę jutro (niewielką) garść rodzynek. Dzięki za inspirację 🙂 Pytanie czy rodzynki w domu są…

Leave A Reply