Zrazy w śmietanie

0

Przepis na zrazy w śmietanie

Składniki:

  • 1/2 kg polędwicy
  • 1 kajzerka
  • 2 żółtka
  • 2 dag masła
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/8 l tartej bułki do posypania
  • 6 dag masła do smażenia
  • 1/4 l śmietany
  • 1 dag mąki
  • 6 ziaren pieprzu na sos

Opis:

  1. Usiekać mięso wraz z tłuszczem, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę.
  2. W misce utrzeć żółtka z masłem, wyłożyć do nich mięso, posolić, wyrobić, podzielić na 8 części.
  3. Uformować okrągłe, płaskie zraziki, podsmażyć je na maśle.
  4. Rozkłócić śmietanę z mąką i zalać nią zraziki w rondlu, wyłożyć pieprz, dusić pod pokrywą 5 minut.
  5. Podać do zrazików ziemniaki lub buraki.
Share.

Leave A Reply