Przepis na zrazy w śmietanie
Składniki:
- 1/2 kg polędwicy
- 1 kajzerka
- 2 żółtka
- 2 dag masła
- 1/2 łyżki soli
- 1/8 l tartej bułki do posypania
- 6 dag masła do smażenia
- 1/4 l śmietany
- 1 dag mąki
- 6 ziaren pieprzu na sos
Opis:
- Usiekać mięso wraz z tłuszczem, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę.
- W misce utrzeć żółtka z masłem, wyłożyć do nich mięso, posolić, wyrobić, podzielić na 8 części.
- Uformować okrągłe, płaskie zraziki, podsmażyć je na maśle.
- Rozkłócić śmietanę z mąką i zalać nią zraziki w rondlu, wyłożyć pieprz, dusić pod pokrywą 5 minut.
- Podać do zrazików ziemniaki lub buraki.