Zapiekanka z cebuli

0

Przepis na zapiekankę z cebuli

Składniki:

  • 5 cebul średniej wielkości
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 płaski łyżki żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 8 cienkich kromek bułki paryskiej
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki wody
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Obraną cebulę pokrajać na talarki, lekko zrumienić na połowie tłuszczu, po czym oprószyć mąką i zaczekać aż nabierze złotego koloru.
  2. Zalać winem wymieszanym z wodą, gotować 3 min. na małym ogniu i przyprawić solą i pieprzem.
  3. Bułkę przyrumienić z obu stron na maśle, wkładać między dwie kromki plasterek boczku tej samej wielkości.
  4. Na dno żaroodpornych naczynek wysmarowanych tłuszczem włożyć po trochu cebuli, na to- grzanki przełożone boczkiem i przykryć warstwą cebuli z sosem.
  5. Powierzchnię posypać utartym serem i zapiekać 25 min. w gorącym piekarniku.
Share.

Leave A Reply