Wieprzowa pieczeń ze śledziem

0

Przepis na wieprzową pieczeń ze śledziem

Składniki:

  • 1 kg polędwicy
  • 1 śledź
  • 1 cebula
  • 4 dag smalcu
  • 2 dag mąki
  • 1/8 l wina
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 cytryny

Opis:

  1. Wieprzową polędwicę lub krótki kawałek od szynki okroić ze zbytecznego tłuszczu, nasolić, posypać pieprzem.
  2. Wymoczonego śledzia obrać ze skórki i usunąć z ości, pokrajać w paseczki.
  3. Naszpikować mięso, posypać mąką, włożyć do rondla.
  4. Gdy mięso nie jest zbyt tłuste, dodać nieco smalcu, wstawić do piekarnika.
  5. Gdy zacznie się rumienić, skropić sokiem cytrynowym, podłożyć pod spód pokrajaną cebulę i piec wolno.
  6. Polewać po wierzchu tłuszczem.
  7. W czasie pieczenia podlać mięso winem, nieco wodą, aby sos był zawiesisty.
  8. Podając na stół, pokrajać w plastry i polać sosem z cebulką.
  9. Oddzielnie podać ziemniaki lub kaszę ryżową, albo sałatkę z ziemniaków.
Share.

Leave A Reply