Przepis na wątróbkę wieprzową smażoną
Składniki:
- 50 dkg wątróbki
- 4 dkg mąki
- sól
- 1 jajko
- 8 dkg tartej bułki
- 4 dkg tłuszczu
- 2 dkg masła
Opis:
- Wątróbkę opłukać, osączyć, zdjąć błonę, usunąć żyły, pokrajać w plastry o grubości 2 cm.
- Panierować w mące, rozmąconym jaju i bułce tartej.
- Panierowanie przycisnąć rękami, brzegi wyrównać nożem.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść wątróbkę i smażyć na silnym ogniu z dwóch stron na rumiano.
- Wewnątrz wątróbka powinna zostać różowa.
- Po usmażeniu posolić, zaraz wydać.
- Ułożyć na półmisku.
- Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z sałatą, z jarzyną z wody lub surówką.