Wątróbka wieprzowa smażona

0

Przepis na wątróbkę wieprzową smażoną

Składniki:

  • 50 dkg wątróbki
  • 4 dkg mąki
  • sól
  • 1 jajko
  • 8 dkg tartej bułki
  • 4 dkg tłuszczu
  • 2 dkg masła

Opis:

  1. Wątróbkę opłukać, osączyć, zdjąć błonę, usunąć żyły, pokrajać w plastry o grubości 2 cm.
  2. Panierować w mące, rozmąconym jaju i bułce tartej.
  3. Panierowanie przycisnąć rękami, brzegi wyrównać nożem.
  4. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść wątróbkę i smażyć na silnym ogniu z dwóch stron na rumiano.
  5. Wewnątrz wątróbka powinna zostać różowa.
  6. Po usmażeniu posolić, zaraz wydać.
  7. Ułożyć na półmisku.
  8. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z sałatą, z jarzyną z wody lub surówką.
Share.

Leave A Reply