Tort lodowy

0

Przepis na tort lodowy

Składniki:

  • 6 dużych opakowań jogurtów naturalnych, po 330 g każdy
  • 3 opakowania śmietanki 30% ( ok. 700 ml)
  • 10 żółtek
  • 270 g cukru pudru
  • 4 białka
  • odrobina soli
  • 100 g pokrojonych orzechów
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 20 g mąki pszennej
  • do ozdoby owoce – truskawki, bita śmietana, ozdobniki cukiernicze

Opis:

  1. Na dobę przed przygotowywaniem tortu lodowego przygotować masę jogurtową.
  2. Przelać zawartość pojemniczków z jogurtem na durszlak wyłożony gazą i pozostawić do odsączenia. Po 24 godzinach powinno się tam zebrać sporo płynu, który nie będzie nam potrzebny.
  3. W nagrzanym do 180 stopni piekarniku upiec spód do tortu. Białka ubić na sztywną pianę i cały czas miksując dodawać cukier (50 g). Ubijać tak ok. 4 minut.
  4. Do masy na spód powoli dosypywać zmielone orzechy i wiórki kokosowe, wymieszane z mąką pszenną.
  5. Ubijać przez krótką chwilę i przelać do formy.
  6. Piec w piekarniku, przez około 10-15 min. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
  7. Wystudzić spód i wsadzić do lodówki.
  8. Masę przygotowujemy w następujący sposób. Śmietankę 30% przelewamy do rondelka i zagrzewamy na średnim ogniu.
  9. Żółtka ubijamy z cukrem w misce na gęstą i puszystą piankę.
  10. Do tej pianki przelewamy gorącą śmietankę i miksujemy na wolnych obrotach.
  11. Gdy składniki się połączą ponownie przelać je do garnuszka i gotować na małym ogniu do czasu, aż jajka zaczną się ścinać.
  12. Mieszać drewnianą łyżką, aż zobaczymy pojawiające się pęcherzyki powietrza. Szybko ściągamy z ognia.
  13. Do tej masy dodajemy odsączony jogurt i mieszamy mikserem do połączenia się składników.
  14. Wstawiamy do zamrażarki i mocno chłodzimy. Co jakiś czas mieszamy.
  15. Dodawać do masy pokrojone truskawki.
  16. Tort ozdobić bitą śmietaną i innymi ozdobnikami cukierniczymi.
Share.

Leave A Reply