Racuszki z dyni i kiełbasy

0

Przepis na racuszki z dyni i kiełbasy

Składniki:

  • 60 dkg dyni
  • 25 dkg kiełbasy serdelkowej
  • 3 jaja
  • 10 dkg mąki
  • 2 dkg tłuszczu
  • sól

Opis:

  1. Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  2. Kiełbasę obrać ze skórki,drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.
  3. Żółtka utrzeć z tłuszczem, dodać kiełbasę, dynię, przesianą mąkę, pianę.
  4. Osolić i wszystko razem wymieszać.
  5. Na rozgrzany tłuszcz kłaść nieduże placuszki, smażyć na rumiano z dwóch stron.
  6. Podawać zaraz po usmażeniu na gorąco, ułożone rzędem na podłużnym półmisku.
  7. Osobno podawać sos pomidorowy.
  8. Racuszki te, dobrze przyrządzone są delikatne i smaczne.
Share.

Leave A Reply